måndag 17 augusti 2015

Därför blev jag kristen - Kapitel 3. Mina synpunkter på ateismen

Först av allt så vill jag klargöra att jag inte på något vis riktar detta kapitel mot någon nu levande eller död människa. Detta avsnitt handlar om min syn på varför ateismen, som genomtänkt filosofi, formade mig till en cynisk människa som förnekade Guds existens. Ateismen i kombination med andra felslut som jag följde höll på bli min död, och jag kommer här ta upp ett antal problem som dessa föreställningar bidrar till, rent personligt, men framförallt på nationell nivå. Det blir inte ett uttömmande synsätt jag ger här, utan jag berör några av de stora filosofierna som räknar bort Gud.

Ateism-
Att förneka bibelns Gud, att stå i avsaknad av tro, att inte vilja ha med bibelns Gud att göra, bidrar obönhörligen till felslut i en människas liv. Jag ger några olika definitioner av vad ateismen i sin kärna står för. Anledningen till att jag tar upp olika definitioner är för att täcka flera synsätt i denna fråga:

"Ateism innebär avsaknad av eller avståndstagande från tro på någon gud, gudar och högre makter."

"Ateism är INTE en 'tro'. Ateism härleds från grekiskans atheos och betyder helt enkelt 'bort från tron på en gud eller gudar'. Ateister 'tror' inte och det är inkorrekt att anta att tron på en övernaturlig varelse eller varelser på något sätt är likvärdig med 'icke-tron' på samma varelser. Det är den inte." (American Atheists)

"Ateism karaktäriseras av en avsaknad av tro på existensen av gudar. Denna avsaknad av tro kommer vanligtvis till antingen genom ett medvetet val, eller från en inneboende oförmåga att tro på religiösa läror som framstår som otroliga." (Internet Infidels)

"Enligt detta resonemang är den som förnekar Guds existens en legitim ateist, men han ansluter sig till en speciell sorts ateism. Om vi däremot tolkar ateism som förnekelsen av Guds existens så är den person som bara saknar teistisk tro inte en äkta ateist, utan en bedragare. Att på detta sätt exkludera vissa ateister per definition tycks mig frånstötande, och det visar okunskap om hur betydande ateister har argumenterat under många år." (Positive Atheism)

"På grekiska betyder 'a' 'utan' eller 'icke' och 'theos' betyder 'gud'. Från denna ståndpunkt skulle en ateist helt enkelt vara en person utan en tro på Gud, inte nödvändigtvis någon som tror att Gud inte finns. Enligt dess grekiska rötter är alltså ateismen ett negativt synsätt, som karaktäriseras av en avsaknad av tro på Gud. Välkända ateister i det förgågna... har antagit eller uttryckligen karaktäriserat ateism i den negativa betydelsen av avsaknad av tro på Gud." (Martin 1990)

Definitionerna är saxade från webben.
Källa: www.ateism.se

Att sakna övertygelse, inte vilja övertygas eller inte ha något intresse av en övertygelse om den bibliske Gudens existens är i sig inget skadligt för någon människa. Materiellt och psykologiskt så är livet fullt funktionellt, men där så har den kristna tron mycket att uträtta i en individs liv.
Här vill jag kortfattat ta upp hur den kristna tron kan berika och stödja en människas tre dimensioner, de dimensioner jag syftar på beskriver jag här:
1. Anden
2. Själen
3. Kroppen
Dessa tre dimensioner byggs varje människa upp av, inga undantag finns.


1. Anden-
Anden är egentligen det som utgör människan främst. Bibeln säger att Gud är andarnas fader, dvs. Han har skapat den alla.  En människa är en andlig, evig varelse, uppbyggd av en andlig människa, inuti den biologiska förgängliga kroppen, som registrerar och orienterar sig fram i sin vardag genom sin själs fem fysiska sinnen, syn,hörsel,känsel,lukt och smak. Anden inom människans biologiska kropp har även den fem andliga sinnen (likadana som de fysiska) som har en förmåga att registrera vad som försiggår i den andliga värld som vi faktiskt befinner oss i. Med tanke på alla medium, religioner, tv program och andliga erfarenheter som det talas om, så borde ingen tvivla på att vi befinner oss i en andlig värld som är osynlig för det fysiska ögat. När vi möter en annan människa så möter vi inte enbart en annan kropp, utan vi möts ande till ande också. Ett exempel på detta:
Du har säkert mött en vän, hälsat artigt och frågat hur det är. Din vän svarar med ett leende att det är bra! Allt utåt ser och låter bra. Instinktivt så reagerar du ändå med tanken, att det är något som besvärar din vän. Vi möts ande till ande också.
Anden i människans kropp är skapad till Guds egen avbild, den är evig i sin existens och är i behov av att befinna sig i rättfärdighetsposition. Med rättfärdighetsposition menar jag att anden behöver vara oskyldig inför Gud. För, varje människa står personligt skyldig inför Gud utifrån sina felaktiga val som hon har gjort, och detta registrerar samvetet så människan upplever skuldkänslor. Vem skulden står inför förstår inte alla, men det är inför bibelns Gud. Så detta skuldmedvetande inte bara kan, utan vill också Gud lösa människan ur så evigheten kan spenderas i himlen i efterlivet. Detta är ett erbjudande som ateismen definitivt inte erbjuder någon. Som avslutning på denna dimension av människan vill jag säga klart och tydligt att anden i den biologiska kroppen är ingen annan än du. Det är i och genom din ande som du upplever och lär känna Gud, inte via intellektet.
Människan har som jag sa tidigare, en kropp, en själ och en ande. För att ge ytterligare ett välkänt exempel på detta:
Då vi deltar i en begravning, så vet vi ju att kroppen finns i kistan framför oss, den är död, du får ingen kontakt med personen, gemenskapen med människan är avslutad. Trots detta så fäller vi några väl valda ord, i tron på att den som utgjorde människan vi såg, är vid medvetande och är fullt medveten om vad vi säger. Vi tackar för tiden vi fick med personen, vi säger kanske att vi snart ses igen. Detta gör vi trots att vi har en kliniskt död kropp framför oss! Vi talar till anden som har lämnat kroppen. Den är evig i sin natur, och upptas inte i ett nihilistiskt tillstånd vid dödsögonblicket.


2. Själen- 
Med din själ så menar jag även ditt psykologiska liv. Där dina tankar, det emotionella, viljan och förnuftet finns. Jag ska förklara detta ytterligare något.


Emotion:
Du har medfödda basala effekter som tar sig reaktiva uttryck som följdverkning av en händelse. T.ex. så kan du bli glad, förvånad, ilsken, rädd eller skamsen. Dessa grundaffekter finns och är reflexer ur ditt psyke.
Dessa är viktiga för att kunna kommunicera med omvärlden vad du upplever och vill ge uttryck för.
Vi ska inte motarbeta detta, utan de har sin funktion att fylla.


Viljan:
Din vilja är nedlagd sedan konceptionen inom dig. Tankar och känslor som leder dig fram till beslut. Till viljelivet hör då problemmedvetenhet, beslutsförmåga och drivkraft att genomföra besluten.
Detta har alla människor medfött, det är ingen mental träning eller något predestinerat i viljelivet. Viljan kan naturligtvis degenereras med livets gång så den tar sig negativa och destruktiva uttryck. Likväl så är viljan något avgörande för varje människas leverne.


Förnuft:
Till förnuftet räknas förmågan att resonera, planera, lösa problem, associera, tänka abstrakt, förstå idéer och språk, komplicerade orsakssammanhang samt förmågan till inlärning. Det vardagliga tänkandet har sina ramar kring förnuftet, och inom denna arena så förstår vi det vi konstaterar. Detta är områden som vetenskapen och psykologin fortfarande inte fullt utforskat. Det är en komplicerad värld och det finns så mycket psykologiskt lidande som psykologin och psykiatrin inte rår över. Här har Gud sammalunda en förmåga att gripa in och reparera mentala skador och sårade minnen, upplysa människan om mening med livet, vägleda ut ur mentala fängelser såsom tvångstankar, ja Gud står över all form av psykologi och kan ta vid där den går bet. Med detta sagt så är Gud inte emot nyanserad och sund psykologi och psykiatri.
Bara ett i raden av exempel vad kristen tro har att tillgå.


3. Kroppen- 
Med din kropp så menar jag din biologiska  part. Jag räknar in hela kroppen och exkluderar inget, jag nedvärderar den inte utan värderar kroppens alla funktioner och anatomi fullt ut.
Den är en oerhört komplex skapelse som har avancerade system, såsom:
-Kardiovaskulära systemet
-Immunsystemet
-Nervsystemet
-Reproduktionssystemet
-Respirationssystemet
Samt en rad andra livsavgörande funktioner. Utan dessa så är människans kropp dysfunktionell. Ja, det går inte ens leva utan somliga av dessa. Din kropp angrips av sjukdomar och virus under livets lopp, och har ett fantastiskt immunförsvar, och hud som skyddar oss mot en rad sjukdomar. Vi har sjukvård och specialistvård att tillgå vid behov, detta skall vi vara tacksamma för, och värdera. Men, det finns tillfällen då vår kropp attackeras till den grad så ingen specialistläkare i världen kan hjälpa. De står rådlösa inför gigantiska utmaningar inom läkemedelsindustrin och läkarvetenskapen. Då vore det värt vad som helst om någon kunde gripa in och bota den kroppen. Här kommer den kristna tron in som en unik hjälp.
Vilket namn sjukdomen än bär så är den inte mäktigare än Guds förmåga att bota. Ateismen som bortförklarar Gud har inget bot att tillgå vid tex. aggressiv lungcancer. Där står alla filosofier nakna inför realiteten som en sjuk kropp innebär. Som kristna har vi Guds löften i bibeln, som säger att Han har lovat att bota vår kropp från varje existerande sjukdom. Bara ett i raden av exempel vad kristen tro har att tillgå.
Dessa tre dimensioner är den kristna tron unikt verksam inom, ingen annan religion i världen har dessa förmågor att bistå med gudomlig hjälp, det finns liknande avarter, men deras bieffekter talar sitt tydliga språk om hur förljugen den religionen är.


Här följer några ord om vad ateismen välkomnar och vad det bidrar till i en människas liv.


Evolutionsteorin-
Ifall människan är en länk i ett utvecklingsstadium så finns det ett antal problem med oss människor idag. Låt oss börja med att se på evolutionsteorins grunder:


"Ordet evolution betyder utveckling. Evolution är namnet på den process som orsakar att beteendet och utseendet hos alla växter, svampar och djur förändras. Anpassningen inträffar över generationer och leder till att arter blir bättre anpassade till den miljö de lever i. All mångfald bland livet på jorden har skapats genom små förändringar i många steg. Biologisk evolution inträffar automatiskt i kontakt mellan miljön och organismer när individer konkurrerar om föda, utrymme och möjlighet att fortplanta sig."


Definitionen är saxad från webben. Källa: http://www.evolutionsteori.se/vetenskap


På den vägen är då människan utmejslad menar man inom evolutionsteorins ramar. Så, då vore vi alltså sprungna ut ur djurriket och är då djur som paleontologerna påstår. Men då måste vi som människor ställa oss några grundläggande frågor kring varför vi på flera olika vis skiljer oss från vårt så kallade släkte.
Människan är skapad som en evig ande, och beklädd med naturligt biologiskt material. Du ser din kropp i t.ex. spegelbilden men det är alltså bara den yttre sidan av människan. Den inre människan som är du, är mer än bara din hjärnas funktioner, som orienterar och registrerar sig fram i tillvaron genom de fem naturliga sinnena. Du känner inte av att du är konstruerad som en ande, inneboende i en människas kropp på så vis att t.ex. det skaver kring axlarna på något obegripligt vis. Nej du vet inom dig själv, i ditt samvete att du finns, du har ett självmedvetande som är orubbligt. På samma vis kan vi läsa om nära döden upplevelser från andra människor och utomkroppsliga erfarenheter. Olika personer har haft erfarenheter den andliga världen och återgivit liknande vittnesbörd om t.ex. hur de sett sin döda kropp på operationsbordet, för inte nämna olika besök i både himlen och helvetet som återgivits när de återvänt till sina kroppar och återfått sitt medvetande. Här har vi ett fullt trovärdigt vittne på detta, det starkaste av alla exemplen vill jag påstå, och det är Jesus Kristus själv som var död i tre dygn, nederstigen till dödsriket, och återuppstod från de döda. Han visade sig för många efter sin uppståndelse och gav många bevis på sin levnad.


Själen är sätet för det psykologiska i människan. T.ex. intelligensen och förnuftet återfinns här, människan kan utföra astronomiska observationer och konstruera avancerade matematiska ekvationer till olika lärosäten i vår värld. Människan kan studera och bearbeta vårt psyke utifrån avancerad forskning och erfarenhet. Människan ställer sig existentiella frågor över livets mening och vad som döljer sig bakom dödens linje.
Samvetet och gudsmedvetandet är medfödda instrument som gör oss människor reflekterande över den räkenskap som vi står inför. Vi blev skapade av Gud, med ansvar gentemot Honom med samvetet som kompass för var vägen går fram i livet och den ska vi inte vika av från. Människan är sedan tiden i edens lustgård tilldelad att ta ansvar för djur och växtriket så bestånden behålls och har en balans.
Det rapporteras dagligen, dygnet runt närmare bestämt, om olika dödsfall i människors liv via media som sedan kan följas under stor sorg via begravningar med sörjande besökare världen över. Människans värde är fortfarande högst utav allt levande. Djuren däremot är materia uppbyggda av naturligt material som dör, och djurets personlighet upphör existera. De styrs av sina instinkter och saknar samvete, därmed saknar de ansvar för sina egna beslut, och utkrävs ingen räkenskap på uppståndelsens morgon.


Humanism-
En filosofisk inriktning med människan på tronen, och Gud finns inte. Människan är normen, kriteriet och utgångsläget för livets kretslopp. Allt av gudomligt väsende ifrågasätts eftersom förnuftet är det enda vettiga synsättet i en rad frågor. Materialismen finns nära tillhands här då man bara ser det materiella som verkligheten. Någon tanke på ett efterliv är bara nonsens eftersom det inte är mätbart. Alltså dör vi människor likt djuren och upptas i en form av nihilistiskt tillstånd, vi går inte in i en form av själssömn, utan vi upphör finnas. Det som är jag, personligheten, avslutas alltså.


Postmodernism-
Några absoluta värden och ett objektivt sanningsbegrepp finns inte eftersom Gud som står som garant för objektivitet och absoluta värden inte finns. Några allmängiltiga sanningar finns inte heller utan allt är kulturrelativt. Det som vi i ett land, eller i en familj anser vara sant, kan i ett annat sammanhang vara falskt. Vi bildar oss egna sanningar, oftast så de ska anpassas efter samhällsandan. 


För att sammanfatta vad ateismen bidrar till i en individs liv och på ett nationellt plan så bidrar den filosofin till meningslöshet, identitetskris, värdenihilism, subjektivt, urholkat människovärde och presenterar inget bärande objektivt fundament som människan kan ty sig till i svåra situationer. Nej, istället så kommer substituten in och gör allt tidigare debut hos människan genom alkoholen, droger, sexualitet, verklighetsflykt i tv, datorspel och andra kanaler som är föränderliga, mänskliga och subjektiva. Detta skänker aldrig den frid och tilltro som människan ytterst sett finner hos en kärleksfull Gud som har ett personligt intresse av varje individ.
Då ateismen menar att Gud är en tanke så är de existentiella frågorna i livet nonsens. En form av religiösa vanföreställningar.


Jag vill ändå säga, att ateismen enbart, står inte skyldig till att jag blev cynisk och hänsynslös mot min omgivning. Nej, bibeln lär att det är synden som demoniserar människan och gudsbilden. 
Ett bibelord på detta: 

"Nej, det är era missgärningar som skiljer er och er Gud från varandra, era synder döljer hans ansikte för er, så att han inte hör er."
Jesaja 59:2


Hurdan Gud är, är helt oberoende av människans tro, eller otro. Gud är med andra objektiv.
Människans oförmåga att kunna förstå Gud i intellektet, i olika vetenskapliga discipliner, genom teologin som påverkas av människans subjektivitet är inte normerande, ingen värdemätare, ingen absolut garanti för att Gud framställs korrekt. Nej, genom att studera bibeln på egen hand, genom att umgås med Gud i bön och lydnad gentemot samvetet och bibeln så klarnar gudsbilden med tidens gång. Människan har en oförmåga att fullt ut veta hurdan Gud är och detta försvåras ytterligare genom att bryta mot sitt eget samvetes signaler.
Syndens gärning bidrar alltid till att gudsbilden monteras ner till något på människans nivå. Här menar jag att Gud och människan blir dess like, ondskefull, nyckfull, hämndlysten, tvivelaktig, destruktiv, ja till och med en mandråpare. Ingen vill ju närma sig en gudomlig psykopat som utan någon som helst urskillningsförmåga helst ser någon brinna i helvetet. Synden har en förmåga att förleda varje människa från Gud. Man får motvilja till Honom, man tvivlar på Hans godhet, man tvivlar på Hans existens och man avvisar Honom om Han skulle finnas, och ens skulle vilja göra sig känd för människan. Man fattar aktivt beslut och motvilja till att ens ge Gud en ärlig chans att få närma sig! Detta är något av syndens förmåga att trollbinda människan i ett dunkel så Gud blir ett livslångt mysterium. Finns Han, ja då betackar vi oss för Honom!
Så, med tanke på vad ateismen förde med sig in i mitt liv, så fick jag göra ett aktivt val för eller emot Honom, med hjälp av samvetets tydliga indikation 25 november år 2001 mellan kl 20:30-21:00.
Detta val och beslut har påverkat mig mer än något annat beslut någonsin i mitt liv!


nästa kapitel så klargör jag min kristna syn på människan, livet och Gud.
Väl mött!



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar