måndag 17 augusti 2015

Därför blev jag kristen - Kapitel 4. Min kristna syn på människan, livet och Gud

Här klargör jag min syn på några av de största frågorna i livet, har du läst mina övriga tre (1 ,2 ,3) föregående kapitel så vet du något om hur jag såg på detta tidigare. Jag kommer inte ge en uttömmande syn på var och en av dessa områden, utan kortfattat ge en överblick av de stora frågorna i livet.

Min kristna syn på människan-
Hon är en formskön skapelse, planmässigt, kärleksfullt och ytterst noggrant skapad av Gud. Adam och Eva är våra tidiga förfäder som vi härstammar från. Människan gavs intelligens, för Adam fick ge namn åt alla djuren vid den tiden. Människan gavs ansvar, för Adam och Eva skulle bruka och bevara Edens lustgård. Människan gavs förmågan att föda barn och uppfylla jorden. Människan gavs en optimal chans till gemenskap med sin Skapare, men valde ensidigt att avsluta denna gemenskap där och då.
Människan idag är vilsegången, hon söker mening med livet, lycka och evig ungdom. Hon famlar i mörkret andligt sett och vet inte var hon finner svaret på de stora frågorna: Varifrån kommer vi? Varför är vi här? Finns det ett syfte med människan? Vem har i så fall bestämt det syftet? Vart är vi på väg? Är döden det definitiva slutet för människan eller finns det en fortsättning efter döden? Om det finns en fortsättning efter döden: Var är då den och hur kommer den fortsättningen då att vara? Den glada nyheten är att svaret är givet, meningen finns, behovet är besvarat: Jesus Kristus är svaret! Här avvisar flera människor tanken på mening, lycka och kärlek så snart Hans namn nämns. Utan att göra ett djupt bibelstudium om denne Jesus, Guds enfödde Son, vill jag ändå säga något om Honom. Jag låter Jesus själv få säga det jag tänker på:

"Jesus sade: "Jag är uppståndelsen och livet. Den som tror på mig skall leva om han än dör,"
Johannes 11:25

Min kristna syn på livet-
Livet är en gåva från Gud, och den gåvan gives bara en gång. Det är nämligen människans lott att en gång födas och sedan dö. Livet fortsätter sedan i efterlivet och där kommer tillvaron avgöras om det blir himlen eller helvetet. Gud vore orättvis om Han aldrig ger människan en ärlig chans att få veta Vem Han är, och vad Han vill. Gud har lovat att ge varje människa en tid då Han söker henne, och hon i bästa fall accepterar Jesus som sin personlige frälsare. Livet är en unik gåva, det är dig redan givet, men ansvaret för innehållet är ditt.
Förvalta det väl, för en dag skall vi göra räkenskap för hur vi förvaltade våra liv.
Här vill jag flika in ett citat ur boken "Din stund på jorden" som innehåller ett utav Vilhelm Mobergs (F. 1898 -D. 1973) mest tidlösa och älskade citat.

Du ska alltid tänka: Jag är här på jorden denna enda gång! Jag kan aldrig komma hit igen! Och detsamma sa Sigfrid till sig själv: Tag vara på ditt liv! Akta det väl! Slarva inte bort det! För nu är det din stund på jorden!

Det kan verka märkligt att jag väljer att citera en sekulär skrift, men det ställer människan i sitt rätta position på jorden. Du lever inte för evigt här, och har ett ansvar gentemot Gud, det är att leva med Honom.

Min kristna syn på Gud-
Gud är alltings Skapare. Utan Honom vore ingenting till, och utan Honom vore vi ingenting. Han är evig i sin existens bakåt i tiden, och framåt i tiden, och när tiden inte inte längre finns. Gud är den som givit människan livet, inte bara biologiskt utan själsligt och andligt också. Han har givit människan syfte och mening med livet, bibeln beskriver nämligen Gud själv som kärlek. Kärlek är idag ett mångfacetterat begrepp, men i sitt ursprungliga innehåll så betyder det att Gud är en empatisk och praktisk Gud. Han älskar dig, Han älskar varje människa som Han har skapat, annars vore Han falsk. Oavsett efternamn, politisk tillhörighet, ekonomisk ställning, religiös trosuppfattning, ja till och med ateistisk livsåskådning så älskar Gud människan, och har ett mål för henne.

FÖRFATTARENS EPILOG:
Till dig som läst denna självbiografi har jag några avslutande ord. Jag tror du förstår varför jag har "omvänt" mig som bibeln beskriver det. Jag fann något dyrbart, likt en skatt i åkern, så jag sålde allt, filosofiskt sett, som var mig dyrt för att få mitt liv rätt inför Gud. 

Det önskar jag dig också, valet är ditt.

Jag vill rikta ett särskilt tack till teologen och apologeten Bength Gustafson som bidragit med förordet, konstruktiv kritik och uppmuntrat mig i det krävande arbetet med denna självbiografi.
Naturligtvis kan jag inte avsluta detta arbete utan att tacka den person som är centralgestalten i alla kapitel, och det är inte jag själv, utan det är bibelns Gud. Utan Guds ingripande i mitt liv skulle jag troligen vara både död och begravd idag. Han som såg mig redan i moderlivet hade en plan, ett syfte och en mening med mitt liv, och detta, samt att Gud sökte mig, tackar jag Honom för av hela mitt hjärta.
Gud välsigne dig!

Skarpnäck 
augusti 2015
Ronny Almroth


2 kommentarer:

  1. varför inte skola om dej till präst ?? Det är ju bra att du fått en ny syn på livet.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej!

      Tack för en relevant fråga!

      Beroende på hur vi definierar "präst" så känner jag mig spontant obekväm i Svenska kyrkan.
      Jag har ett antal år av teologistudier bakom mig, och nu är det studier inom kreationism, apologetik som gäller.
      Ja, jag hoppas naturligtvis kunna vara till stöd både teologiskt och utifrån själavård efter Guds förmåga.

      Vänligen
      Ronny Almroth
      Stockholm

      Radera